Un caso muy curioso: una gata perdida recorre 320 Km para volver a casa.

28 Ene

Hola a todos!

Quiero compartir con todos vosotros un  artículo que leí por casualidad el otro día.

Me parece un caso sorprendente.

Parece largo de leer pero son 5 minutos y creo que os impresionará.

Os copio el artículo original (http://www.ara.cat) seguido de la traducción al castellano:

Els científics estudien gats que han tornat a casa des de lluny

 
PAM BELLUCK

THE NEW YORK TIMES | Actualitzada el 27/01/2013 00:00

Els científics estudien gats que han tornat a casa des de lluny Els científics estudien gats que han tornat a casa des de lluny RUTH MARIGOT//

Ningú no s’explica com va passar: la Holly, un gat domèstic, es va perdre fa uns mesos en una excursió familiar i, després d’uns 320 km i dos mesos de viatge, va aconseguir tornar a la seva ciutat. Fins i tot els científics estan desconcertats davant del cas de la Holly, una gata de 4 anys que es va separar dels seus amos a principis de novembre en una trobada d’autocaravanes a Daytona Beach, Florida, i va aparèixer la nit de Cap d’Any tentinejant, debilitada i demacrada, en un pati a aproximadament un quilòmetre i mig de casa seva, a West Palm Beach.”¿Esteu segurs que és el mateix gat?”, va preguntar als amos John Bradshaw, director de l’Institut d’Antrozoologia de la Universitat de Bristol, Anglaterra. La Holly no només tenia un pelatge peculiar, sinó que també se li havia implantat un microxip que permetia identificar-la. “Em crec aquestes històries, però són difícils d’explicar”, afirma Marc Bekoff, ecòleg conductual de la Universitat de Colorado. “Potser perquè sabia moure’s pel carrer o sabia llegir pistes animals, o potser sabia entendre el trànsit o era bona caçadora. No tinc dades per explicar-ho”.On vas?De fet, hi ha ben poques teories científiques que expliquin la capacitat d’orientació dels gats, mentre que sí que s’han estudiat altres animals. Els migratoris com els ocells, les tortugues marines i els insectes han estat estudiats amb més deteniment i se sap que s’orienten amb els camps magnètics, les pistes olfactives o el sol. Segons els científics, és més habitual, tot i que no deixa de ser estrany, sentir casos de gossos que tornen a casa, un fet que pot indicar, apunta Bradshaw, que han heretat la capacitat dels llops d’orientar-se gràcies als camps magnètics. Tanmateix, és més probable que la gent que troben pel camí es fixi en els gossos i els ajudi.

Els gats s’orienten bé en entorns que els són familiars, on memoritzen els llocs amb la vista i l’olfacte i són capaços de trobar dreceres fàcilment, explica Bradshaw. Els indrets desconeguts i allunyats semblen més problemàtics, tot i que, segons Patrick Bateson, biòleg conductual de la Universitat de Cambridge, els gats poden detectar olors a grans distàncies. “Posem per cas que associïn l’olor de pins amb el vent que ve del nord; llavors, es dirigeixen cap al sud”, diu Bateson.

Peter Borchelt, un etòleg de Nova York, es pregunta si la Holly va recórrer la costa de Florida gràcies a la vista i l’oïda, seguint l’autopista interestatal 95, i va decidir “mantenir la carretera a la dreta i el mar a l’esquerra”. Roger Tabor, un biòleg britànic especialista en gats, explica que l’any 1954 es va fer un estudi a Alemanya en què es van col·locar gats a l’interior d’un laberint circular cobert amb sortides cada 15 graus. El més freqüent era que els gats en sortissin en direcció a casa seva i la probabilitat que això passés augmentava si se situaven a menys de 5 km de distància.

Viatjar d’amagat

Un nou estudi de la revista National Geographic i el projecte Kitty cams de la Universitat de Geòrgia, en què s’utilitzen enregistraments de vídeo de 55 gats que porten càmeres al collar, apunten que el comportament dels gats és extremament complex. Per exemple, han descobert que 4 gats enganyaven els seus amos i duien una doble vida: visitaven altres cases per procurar-se menjar o afecte. Els enregistraments també van mostrar que la majoria de gats incorrien en comportaments de risc, com ara travessar carreteres i “ingerir substàncies fora de casa”.

Tabor cita altres informes de travessies més llargues que considera creïbles: la Murka, una gata carei de Rússia, va viatjar 523 km per tornar a casa seva a Moscou des de casa de la mare del seu amo, a Voronej, el 1989. El Ninja va tornar a Farmington, Utah, el 1997, un any després que la seva família es traslladés a Mill Creek, Washington.

Finalment, l’any 1978 un gat persa d’Austràlia anomenat Howie es va escapar de casa dels parents amb qui el va deixar la seva família en marxar de vacances i va viatjar més de 1.600 km fins a casa seva. Tabor també explica que un siamès del poble anglès de Black Notley pujava a un tren repetidament, baixava a White Notley i caminava uns quants quilòmetres per tornar a Black Notley.

En el cas de la Holly, els científics fins i tot li van inspeccionar les potes per assegurar-se que no la va dur algú. “Els coixinets dels peus li sagnaven”, recorda la seva propietària, Bonnie Richter. “Té les urpes desgastades d’una manera estranya. Les del davant estan ben esmolades i les del darrere totalment llimades”. Els científics afirmen que això és congruent amb un trajecte llarg a peu. A més, la gata va passar de pesar uns 6 kg, abans de la seva llarga travessia, a pesar-ne poc més de 3 quan va retornar.

Traducción:

Los científicos estudian gatos que han vuelto a casa desde lejos
 
PAM BELLUCK
THE NEW YORK TIMES | Actualizada el 01/27/2013 12:00
Els científics estudien gats que han tornat a casa des de lluny

  Los científicos estudian gatos que han vuelto a casa desde lejos RUTH MARIGOT

Nadie se explica cómo pasó:  Holly, un gato doméstico, se perdió hace unos meses en una excursión familiar y, después de unos 320 km y dos meses de viaje, consiguió volver a su ciudad. Incluso los científicos están desconcertados ante el caso de Holly, una gata de 4 años que se separó de sus dueños a principios de noviembre en un encuentro de autocaravanas en Daytona Beach, Florida, y apareció la noche de Fin de Año tambaleándose, debilitada y demacrada, en un patio a aproximadamente un kilómetro y medio de su casa en West Palm Beach.

“¿Está seguro que es lo mismo gato?”, preguntó a los dueños John Bradshaw, director del Instituto de Antrozoologia de la Universidad de Bristol, Inglaterra. Holly no sólo tenía un pelaje peculiar, sino que también se le había implantado un microchip que permitía identificarla. “Me creo esas historias, pero son difíciles de explicar”, afirma Marc Bekoff, ecólogo conductual de la Universidad de Colorado. “Quizá porque sabía moverse por la calle o sabía leer pistas animales, o quizás sabía entender el tránsito o era buena cazadora. No tengo datos para explicarlo”.

¿Dónde vas?

De hecho, hay muy pocas teorías científicas que expliquen la capacidad de orientación de los gatos, mientras que sí se han estudiado otros animales. Los migratorios como los pájaros, las tortugas marinas y los insectos han sido estudiados con mayor detenimiento y se sabe que orientan a los campos magnéticos, las pistas olfativas o el sol. Según los científicos, es más habitual, aunque no deja de ser extraño, sentir casos de perros que vuelven a casa, un hecho que puede indicar, apunta Bradshaw, que han heredado la capacidad de los lobos de orientarse gracias a los campos magnéticos. Sin embargo, es más probable que la gente que encuentran por el camino se fije en los perros y los ayude.

Los gatos se orientan bien en entornos que les son familiares, donde memorizan los lugares con la vista y el olfato y son capaces de encontrar atajos fácilmente, explica Bradshaw. Los lugares desconocidos y alejados parecen más problemáticos, aunque, según Patrick Bateson, biólogo conductual de la Universidad de Cambridge, los gatos pueden detectar olores a grandes distancias. “Pongamos por caso que asocien el olor de pinos con el viento que viene del norte, entonces, se dirigen hacia el sur”, dice Bateson.

Peter Borchelt, un etólogo de Nueva York, se pregunta si Holly recorrió la costa de Florida gracias a la vista y el oído, siguiendo la autopista interestatal 95, y decidió “mantener la carretera a la derecha y el mar en la izquierda “. Roger Tabor, un biólogo británico especialista en gatos, explica que en el año 1954 se hizo un estudio en Alemania en la que se colocaron gatos en el interior de un laberinto circular cubierto con salidas cada 15 grados. Lo más frecuente era que los gatos salieran en dirección a su casa y la probabilidad de que esto ocurriera aumentaba si se situaban a menos de 5 km de distancia.

Viajar a escondidas

Un nuevo estudio de la revista National Geographic y el proyecto Kitty cams de la Universidad de Georgia, en que se utilizan grabaciones de video de 55 gatos que llevan cámaras en el collar, apuntan que el comportamiento de los gatos es extremadamente complejo. Por ejemplo, han descubierto que 4 gatos engañaban a sus dueños y llevaban una doble vida: visitaban otras casas para procurarse comida o afecto. Las grabaciones también mostraron que la mayoría de gatos incurrían en comportamientos de riesgo, tales como atravesar carreteras y “ingerir sustancias fuera de casa”.

Tabor cita otros informes de travesías más largas que considera creíbles: Murka, una gata carey de Rusia, viajó 523 km para regresar a su casa en Moscú desde casa de la madre de su amo, a Voronezh, en 1989.  Ninja volvió a Farmington, Utah, en 1997, un año después de que su familia se trasladara a Mill Creek, Washington.

Finalmente, en 1978 un gato persa de Australia llamado Howie se escapó de casa de los parientes con quien le dejó su familia en irse de vacaciones y viajó más de 1.600 kilómetros hasta su casa. Tabor también explica que un siamés del pueblo inglés de Black Notley subía a un tren repetidamente, bajaba a White Notley y caminaba unos cuantos kilómetros para volver a Black Notley.

En el caso de Holly, los científicos incluso le inspeccionaron las patas para asegurarse de que no la llevó alguien. “Los cojinetes de los pies le sangraban”, recuerda su dueña, Bonnie Richter. “Tiene las uñas desgastadas de un modo extraño. Las delanteras están bien afiladas y las traseras totalmente limadas”. Los científicos afirman que esto es congruente con un trayecto largo a pie. Además, la gata pasó de pesar unos 6 kg, antes de su larga travesía, a pesar de ello poco más de 3 cuando retornó.

Es increíble lo que pueden hacer los animales, siempre nos sorprenderan con sus actitudes, muchas veces más leales que las de algunas personas.

Iris Pérez.

 
 
 

Una respuesta to “Un caso muy curioso: una gata perdida recorre 320 Km para volver a casa.”

  1. crear facebook 11 de mayo de 2013 a 9:22 AM #

    whoah this blog is excellent i like studying your posts.
    Keep up the good work! You understand, a lot of persons are searching round
    for this information, you can help them greatly.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: